Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/hannedam.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/hannedam.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579
Giv kvinderne fødslen tilbage | Hanne Dam

Giv kvinderne fødslen tilbage

Ny bog om fødselspolitik og livets begyndelse

Udkommer 10. oktober på forlaget Tiderne Skifter

Alt for mange indgreb. Alt for meget kunstigt hormon og bedøvelse. Alt for mange sugekopper. Alt for få jordemødre. Alt for mange nybagte mødre uden lykkerus. Alt for mange pressede og skæve nyfødte efter forcerede fødselsforløb.

 

 • Hver tredje danske førstegangsfødende føder med ve-stimulering.
 • Hver fjerde fødende får fødslen sat i gang
 • Hver femte føder ved kejsersnit.

 

Jordemødre kræver tid og tillid til, at den fødende kan føde selv, og de fødende længes efter omsorg. Lægerne vil redde alle børn for nærmest enhver pris. Og politikerne? – De vil bare spare.

 

Giv kvinderne fødslen tilbage viser, hvad de årelange besparelser på fødselsområdet og lægernes ”sikkerhed for enhver pris” koster i kvalitet for kvinde og barn – og diskuterer magtstrukturerne i fødselsverdenen. ”Vi kan ikke spare en fødsel to procent kortere,” siger Rigshospitalets tidligere klinikchef Morten Hedegaard i bogen. Efter i fjorten år at have beskåret fødegangens budget med to procent årigt har landets førende fødselslæge givet op.

 

Giv kvinderne fødslen tilbage stiller bl.a. spørgsmålene:

Hvordan kan det være, at hver fjerde gravide – og 30 procent af alle førstegagsfødende – får fødslen sat i gang med medicin og syntetiske hormoner og derved bliver frarøvet muligheden for at føde naturligt?

 

Hvordan kan det være, at jordemoderen under en hjemmefødsel opfatter ”ve-svækkelse” som en mere positiv ”ve-pause” og siger, ”så tager vi da bare alle sammen et hvil!” – mens hospitalet ønsker fremdrift i fødslen og ve-stimulerer, fordi hospitalet vil have kvinden til at føde nu, hvor fødslen er i gang?

Hvordan kan det i det hele taget være, at der er så mange indgreb på danske fødegange?

En del af svaret er, at danske fødselslæger gerne vil redde liv. Hvem kan argumentere imod det? Og dog – for når det sker på bekostning af raske fødendes mulighed for en god fødsel, bør lægerne i langt højere grad lægge deres beslutninger, prioriteringer og argumentation ud til demokratisk debat. Giv kvinderne fødslen tilbage inviterer til en sådan debat.

Foruden fødende, jordemødre og andre fødselslæger, medvirker bl.a. dr.med. Jacob A. Lykke, Rigshospitalet, og den prisvindende klinikchef i Horsens Ole Kierkegaard i bogen. Også jordemødrenes formand, Lillian Bondo, filosoffen Jacob Birkler, sundhedsforskeren Christina Prinds og jordemoderaktivisten Anne Ruby m.fl. lægger argumenter til en ny debat om landets fødselspolitik.

EN LIVSMILEPÆL

En fødsel er for de fleste, inklusive forfatteren, en skelsættende livsbegivenhed. En livsmilepæl. Men hvis hospitalets offentlige fødested udelukkende har fokus på den biologiske proces med sikkerhed, smertelindring og indgreb, fratager vi så ikke kvinden medansvar for sin egen fødsel og fødslens potentiale af menneskelig vækst, råstyrke og tro på sig selv?”  Fødselsforberedelsen er mange steder skåret væk, så talrige kvinder føder uden at forberede sig. Det er ikke anbefalelsesværdigt, for så ved de fx ikke, hvad de siger nej til samtidig med, at de accepterer fødegangen tilbud om indgreb.

 

bogens viser, at kvinden vokser som menneske og gavner sit barn ved at gå aktivt ind i sin fødsel og føde med sine egne hormoner. Men hvis flere kvinder skal give pokker i den ve-smerte, der er forbundet med en naturlig fødsel, er forudsætningen flere jordemødre på fødegangen. Det bør et velfærdssamfund have råd til: en jordemoder hos alle fødende.

Men hvad med de kvinder, der er syge, ikke kan mestre smerten, eller hvis veer ustandselig går i stå? Eller ikke selv formår at presse baret ud? De skal selvfølgelig tilbydes indgreb. Indgreb er fint, hvor naturen ikke slår til. Men kvindens naturlige oxytocin kan så meget mere end det syntetiske hormon. Både naturlig og kunstig oxytocin kan fremme fødslen, men kun det naturlige hormon kan skabe den lykkerus og energi, mange naturligt fødende får forærende, når de har presset barnet ud. Ligesom naturlig oxytocin tilmed stimulerer amningen og tilknytningen mellem mor og barn. Det er der alt for mange gravide og fødende, der ikke ved.

Det er ærgerligt, for ikke mindst den manglende udløsning af kvindelig kraft er et kæmpe tab i forbindelse med den teknologiske fødsel. For ikke at tale om, at man med den teknologiske fødsel fratager fødslen dens inderste væsen: En mening med livet.

damhanne3@gmail.com

Udgivet i Blog Etiket: ,
2 kommentarer til “Giv kvinderne fødslen tilbage
 1. Helle Daugaard siger:

  Hurra! Er så glad for at der bliver sat fokus på den problematik. Jeg har selv fået 3 børn, og ved den første fødsel blev jeg sat i gang da jeg var gået 18 dage over tiden, en meget ufed oplevelse, og særligt som førstegangsfødende. Min førstefødte fik ikke højeste apgarscore. Anden gang var jeg civil ulydig og havde heldigvis hyret en hjemmefødsel hvor jordemoderen var enig med mig i at mit barn var ok. 21 dage over tid fødte jeg og barnet fik højeste apgarscore. Min 3. Fødsel var også en hjemmefødsel og igen med samme jordemoder og igen med samme forløb og på 21. Dag over termin fødte jeg en pige igen med højeste apgarscore. Giv fødslen tilbage til os, vi ved godt med vores krop, hvad der sker, og lad jordemoderen komme til og sæt lægen på pause, til man ved om der er et problem, der kræver en læge.

 2. Jesper Christensen siger:

  Kære Hanne
  Jeg har her til aften læst om din bog. Af gode grunde har jeg endnu ikke læst den, men kan af dens titel og omtale jo godt se hvor du vil hen med den. Har du i bogen også talt med forældre der har mistet er barn pga af graviditeten er gået over tiden?Vi er nogle af de forældre, og vi kunne højest sandsynligt have haft vores datter i dag, hvis ikke en jordemoder havde tolket(hvad jeg i dag ved) er kendte faresignaler, som værende helt naturligt i en graviditet. Havde en læge tilset min kone stedet, var hun blevet sat igang og vores datter være reddet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

12 + one =